30 юли 2009 ~ 11 Comments

Знаем ли достатъчно за контактните лещи?

eye_max

Здравейте,

Предлагаме ви кратко описание на основните въпроси, по които е добре да сте запознати, ако сте от хората, ползващи или желаещи да ползват контактни лещи, цветни лещи или разтвори за лещи.

Какво е контактна леща?

Това е медицинско изделие, произведено от полимер от най-високо качество. Контактната леща ляга на предната изпъкнала част (повърхнина) на окото. Тя пречупва светлинните лъчи, точно както и очилата, по начин, който позволява образите правилно да бъдат фокусирани върху ретината.

Каква е разликата между твърди и меки контактни лещи?

Меките контактни лещи се произвеждат от хидрофилни полимери (пластмаса, обичаща водата). Водното съдържание на тези лещи варира от 38% до 71% и точно то е това, което прави меките лещи гъвкави. Твърдите контактни лещи се произвеждат от хидрофобни пластмаси (PMMA и RGP материали) и поради това не съдържат вода. Въпреки че те са в състояние да предоставят задоволително зрително здраве, те не са толкова комфортни като меките контактни лещи.

Какво е планирана подмяна на лещите?

Планираната подмяна на лещите е пълна програма, касаеща зрителното здраве и контактните лещи, при която контактните лещи се подменят пред определени времеви интервали през годината. Интервалът, през който можете да ползвате контактните лещи, се определя от очния специалист. Това обикновено зависи от избрания вид и марка лещи и от специфичните особености на пациента. Режимът на подмяна обикновено варира от един ден до три месеца.

В Lenses.bg съществуват следните категории в зависимост от режима на подмяна: еднодневни, едномесечни, тримесечни, шестмесечни, едногодишни контактни лещи.

Какво е астигматизъм?

Астигматизмът е една от основните деформации на зрението, която се причинява от неправилната форма на роговицата. Приблизително 45% от всичкипациенти, нуждаещи се от зрителна корекция, имат астигматизъм. Лещите, коригиращи астегматизма се наричан торични. Такива в нашия магазин са: Frequency Toric, Proclear Toric, Pure Vision и други. Качествени торични лещи се произвеждат предимно само от по-напредналите компании за контактни лещи, като световен лидер в тази сфера се смята CooperVision.

Какво е миопия?

Миопията основно се отнася до късогледство. Миопичното око вижда близките обекти много чисто, докато зрението на далеч е замъглено и неясно. Лещите, коригиращи тази деформация са сферични т.е. притежават само сферични стойности.

Такива в Lenses.bg са всички категории извън торичните и мултифокалните.

Какво е хиперметропия?

Хиперметропията е позната и като далекогледство. Хиперметропичното око вижда далечните обекти чисти и ясни, докато обектите на близо са замъглени и неясни.

Такива в Lenses.bg са всички категории извън торичните и мултифокалните. Цветните лещи също са вариант за коригиране на хиперметропия и миопия.

Какво е пресбиопия?

Пресбиопията е състояние на зрението, което се появява на средна възраст, след 40 години.. Това се причинява от загуба на еластичност на определени мускулни влакна на окото, което води до затруднение или даже до невъзможност във фокусирането на обектите на близо. Лещите, коригиращи тази зрителна деформация, се наричат мултифокални. За тях също се отнася правилото, че колкото е по-добра една компания, толкова по-добри мултифокални лещи произвежда тя. Можете да разгледате предлаганите в Lenses.bg лещи в категорията мултифокални.

Каква е разликата между дневно носене и гъвкав режим на носене при конактните лещи?

Дневните лещи се носят през деня и трябва да бъдат сваляни преди сън. Не бъркайте тук обаче режима на подмяна на лещите с еднодневни лещи. Лещите с гъвкав режим на носене са по-тънки или имат по-високо водно съдържание, което позволява повече кислород да достига до окото и съответно по-дълъг период наносене. Те могат да бъдат носени непрекъснато, даже и когато спите, до 7 или 29 нощи. Подходящи ли са тези лещи за Вас е добре да се прецени от очен специалист.

Понастоящем има няколко много добри лещи, подходящи за непрекъснато носене. Повечето продукти на Johnson&Johnson са за непрекъснато носене до 1 или 2 седмици, също и най-актуалната леща от силиконов хидрогел на CooperVision – Biofinity, която предлага най-добрият баланс между водно съдържание и кислородна преносимост и е сертифицирана за едномесечно непрекъснато носене.

Каква е разликата между контактните лещи от типа disposable (разтворими ) и лещи с планирана подмяна?

Disposable меки контактни лещи следва да бъдат носени веднъж и след това изхвърлени (еднодневни лещи), докато лещите с планирана подмяна се предписват за определен период и се подменят регулярно на определени интервали.

Разгледайте категорията Еднодневни лещи.

Еднодневните контактни лещи са изключително подходящи при определени случаи и са много хигиенични, тъй като не изискват поддръжка с разтвори. Просто носите и хвърляте, след което ползвате чисто нов чифт.

Каква е най-подходящата схема за мен?

Вашият очен специалист ще ви предпише най-коректната схема на носене на контактни лещи, базирана на здравето на вашата роговица, вашите предпочитания, начин на живот и типа лещи, които желаете да носите. Доверявайте се и избирайте само познати и наложени в световен мащаб контактни лещи.

Съществуват ли лещи, предназначени за афакия  за планирана подмяна

(състояние на окото след оперативно или травматично отстраняване на лещата на окото)?

Да, и тук предимно големите производители на контактни лещи предлагат такива. Например, американската CooperVision има в своето портфолио Hydrasoft® Toric Options и Sphere Options, също и новите Hydrasoft, разработени специално за афакично око, които са с режим на подмяна от 3 месеца.  Bausch&Lomb, Johnson&Johnson и CibaVision също имат много добри разработки в тази сфера.

Имам лазерна операция на очите. Мога ли да нося контактни лещи и какво трябва да направя?

Вие трябва да говорите с вашия офталмолог относно възможността да носите контактни лещи. Той е най-подходящият човек, който може да ви посъветва дали да носите очила или контактни лещи, базирано на вашите индивидуални нужди.

Планирам да нося торични контактни лещи. Трябва ли задължително да пробвам преди това пробни торични лещи?

При по-старите поколения торични лещи действително се налага предварително пробване и напасване на лещите, след което се поръчват лещите. Вече, при новите поколения торични лещи, това е излишно. Например Freqiency Toric или Proclear Toric на CooperVision не се нуждаят от предварително напасване. Това е благодарение на дизайна им. Предлагат се и лещи, коригиращи и много висок астигматизъм до Cyl. -5.75 – Proclear Toric XR.

Откъде мога да купя желаните от мен контактни лещи?

Контактните лещи са медицински изделия и подлежат на регистрация (уведомяване) в ИАЛ-Изпълнителна агенция по лекарства. Във всички оптични магазини можете да потърсите контактни лещи, както и в онлайн магазините, които са специализирани за продажба на този род продукти. Също така и вашият офталмолог може да ви предостави контактни лещи. Бъдете много внимателни какво ви препоръчват, доколко са професионални съветите, които ви дават и дали човекът, който ви продава лещите е наистина запознат с техните характеристики или просто е заблуден от самите доставчици на лещи.

Трябва да имате в предвид, че светът се контролира от 4 основни компании лидери в производството и разработката на контактни лещи – CooperVision, Bausch&Lomb, Johnson&Johsnon и Ciba Vision – всички те са американски компании.

Надяваме се да сме ви били полезни!

Ленсес БГ

11 Responses to “Знаем ли достатъчно за контактните лещи?”

 1. Магаренце 4 август 2009 at 13:00 Permalink

  Какви са тези сложни думи, направо страшно ми стана. А влезнах да си купя цветни лещи. Много богат избор, страхотен е магазина.

 2. тони 16 август 2009 at 17:49 Permalink

  Cy Clean не е разтвор на пероксидна основа – не съдържа водороден прекис!! не пишете глупости, а четете какво пише за тези разтвори в интернет, поне.
  Твърдите лещи не се правят от хидрофилни, а от хидрофобни полимери – за да не задържат вода!
  Моля, направете една консултация като хората с някой специалист или не пишете нищо като информация в този сайт!

 3. admin 10 септември 2009 at 17:09 Permalink

  Здравейте Тони,
  Благодарим Ви за коментара. Нашият блог е свободен и всички публикувани статии също. Само да Ви напомним и насочим, че статиите са предимно превеждани от други страници, също и предоставяни от вносителите и производителите на продуктите. В случая, това, което Вие коментирате е от официалната страница на CooperVision – за разликата между твърдите и меките контактни лещи: http://www.coopervision.com/us/patient/aboutus/faqs/
  Може би Вие сте по-запознати, но по скоро е въпрос на изразяване /защото става въпрос за потребителско описание на лещите, не за професионално!/
  А относно Cy Clean разтворът, той просто е посочен като пример и също е взет и описан от официалната страница на Sauflon. Моля, напревете справка. Снимката явно не е позиционирана правилно.
  Благодарим Ви още веднъж, че сте отделили от времето си, за да направите тези коментари.
  Поздрави и бъдете все така активен,
  Ленсес БГ

 4. тони 11 септември 2009 at 19:59 Permalink

  Здравейте,

  По отношение на посочения разтвор за контактни лещи Ви предоставям информацията от цитирания от Вас сайт на Sauflon – в
  линка http://www.sauflon.co.uk/sauflon-cyclean.html е информацията за този разтвор, който не е на основа на водороден прекис. Единственият внасян в България разтвор на основата на
  водороден пероксид и NovaSept на Ciba.

  За твърдите лещи – пишете, че са от хидрофилни пластмаси, пък били по-скоро хидрофобни – това е противоречиво и неточно, коригирайте го, за да не се подвеждат хората, които четат публикуваната информация

  Поздрави,

  Тони

  >——– Оригинално писмо ——–
  >От:
  >Относно: blog lenses.bg
  >До: anton@gyuvetch.bg
  >Изпратено на: Четвъртък, 2009, Септември 10 18:20:37 EEST

  >Здравейте Тони,
  >Благодарим Ви за коментара. Нашият блог е свободен и всички публикувани
  >статии също. Само да Ви напомним и насочим, че статиите са предимно
  >превеждани от други източници, също и предоставяни от вносителите и
  >производителите на продуктите. В случая, това, което Вие коментирате е
  >от официалната страница на CooperVision – за разликата между твърдите и
  >меките контактни лещи:
  >http://www.coopervision.com/us/patient/aboutus/faqs/
  >Може би Вие сте по-запознати, но по скоро е въпрос на изразяване /защото
  >става въпрос за потребителско описание на лещите, не за професионално!/.
  >А относно Cy Clean разтворът, той просто е посочен като пример и също е
  >взет и описан от официалната страница на Sauflon. Моля, направете
  >справка. Снимката явно не е позиционирана правилно.
  >Благодарим Ви още веднъж, че сте отделили от времето си, за да направите
  >тези коментари. Ще сме Ви благодарни, ако ни предоставите и свои
  >материали по темите.
  >Поздрави и бъдете все така активен,
  >Ленсес БГ:))

 5. admin 18 септември 2009 at 23:08 Permalink

  Здравейте, Благодарим Ви, че посетихте отново блога. Решихме да Ви послушаме и редактирахме текста по начина, по който ни посъветвахте. Очакваме Ви отново. Поздрави

 6. Киряки Ефтериполус 13 октомври 2009 at 2:11 Permalink

  Здравейте. Аз уча медицина в България. Работил съм в оптика в Тесалоники. NovaSept не е раствор на фирма CibaVision. Това е запазена марка Амвис – гръцки дистрибутор на CibaVision. Много е грешно да се предлага като оригинален продукт на Ciba.

 7. тони 25 октомври 2009 at 13:45 Permalink

  Киряки,

  На кутията на разтвора пище – Ciba Vision Corp. Diluth GA USA GA 30097, Amvis само го дистрибутира в Гърция, съответно и в България. Може би няма нищо неправилно в случая – това е същият разтвор като Clear Care in USA или AOSept + Comfort в останалата част на Европа, просто името е различно. Нали не го произвеждат в Гърция, въпреки че там има добри лаборатории за лещи и добри специалисти. Ако искаш ми отговори на имейла,посочен е по-горе в моите коментари.

  Поздрави!

 8. Антон 13 март 2011 at 15:24 Permalink

  Здравейте, искам да ви попитам дали сте сигурни във верноста на това твърдение : „Лещите с гъвкав режим на носене са по-тънки или имат по-високо водно съдържание, което позволява повече кислород да достига до окото и съответно по-дълъг период наносене.“
  Ако отворите един каталог на меки контактни лещи ще забележите, че високата кислородо пропускливост и високо водно съдържание не са съвместими пример Купървижън Биоинфинити 160 dk/t h2o 48 Bauch&LomB purevision 110 dkt h2o 36%.
  Очаквам отговор от ваша страна.
  Поздрави !

 9. admin 25 март 2011 at 22:04 Permalink

  Здравейте Антон,
  Първо, благодарим Ви за запитването.
  Ето и малко разяснения от наша страна:
  Високото водно съдържание прави лещата с по-нисък модулус (ергономичност на материала), т.е. лещата е по-мека и гъвкава.
  Силиконът е този компонент, който подсигурява по-добър пренос на кислород от външната среда към окото.
  Високата кислородна преносимост и високо водно съдържание не са съвместими показатели за всички силикон хидрогелни лещи от първо и второ поколение, докато при лещите от трето поколение (най-новото към момента) каквито са Biofinity на CooperVision не съществува такава зависимост. Поглеждайки към спецификациите на продукта се вижда, че лещите са с високото водно съдържание 48% без това да влияе или да намалява преноса на кислород dk\t 160.
  При лещите от първо и второ поколение е налице зависимостта: ниско водно съдържание – висока кислородна преносимост и обратното високо водно съдържание – ниска кислородна преносимост. Така се получава, защото по-малкото процентно водно съдържание в лещата позволява повече силиконов компонент, а силикона е дишащ материал, който подсигурява по-добър пренос на кислород до самото око. Пример за това е Air Optix Night&Day Aqua на CibaVision: ниско водно съдържание 24%, много кислородна преносимост dk\t 175 за справка сайта на производителя: http://procare.cibavision.com/lenses/night_day.shtml и обратното Accuvue Advance with Hydraclear на J&J: високо водно съдържание 47%, но с ниска кислородна преносимост dk\t 86 за справка сайта на производителя: http://www.acuvue.com/products-acuvue-advance.htm?ProdId=1&tabId=2# погледнете в таблицата Breathability и кликнете върху See a diagram.
  PureVision на Bausch+Lomb са със средни стойности на водно съдържание 36% и кислородна преносимост dk\t 110.
  Различното водно съдържание влияе обратнопропорционално на кислородната проникваемост Dk, т.е. при високо водно съдържание е налице ниска кислородна проникваемост Dk и обратното. Това е нормално за всички останали силиконови хидрогелни лещи, но не и за лещите от трето поколение.
  Надяваме се да сме Ви били полезни:)

 10. Ejko 18 юни 2011 at 19:21 Permalink

  Здравейте! Не знам дали това е мястото за това, но имам един въпрос към всички.
  Отворих опаковките на едномесечните си лещи и ги носих 2 дена, след което ги сложих в специалната течност. Минаха 4 седмици. Сега мога ли да продължа да ги нося още 4 семици? Благодаря предварително.

 11. николай 30 декември 2013 at 23:48 Permalink

  здравейте искам да попитам досега бях с очила с астигматизъм
  сега съм с твърди лещи от 6 мес.и сам на 13г. с какво би ми навредили или изобщо вредни ли са за моите години??


Leave a Reply