15 юли 2010 ~ 9 Comments

Какво трябва да знаем за силикон – хидрогелните контакти лещи

silikon hidrogel sleepЩе разгледаме следните по-важни теми, свързани със силикон-хидрогелните лещи:
•    Силикон-хидрогелни лещи за 30 дни (29 нощи) непрекъснато носене
•    Силикон-хидрогелни лещи за 7 дни (6 нощи) носене и ежедневно носене
•    Подходящи ли са за вас силикон-хидрогелните лещи?
Силикон-хидрогелните лещи са едно ново поколение супер-пропускливи контактни лещи, които предоставят повече количество кислород към роговицата на окото, което позволява безопасно носене на лещите до 30 последователни дни без да се свалят от окото.
Силикон – хидрогелните контактните лещи са голям пробив в контактологията (дял от офталмологията, занимаващ се с контактни лещи), в сравнение с традиционните хидрогелни или меки контактни лещи, защото силиконът позволява повече кислород (от съществено значение за здравословното състояние на роговицата) да преминава през лещата. Става въпрос за лещи, през които преминава от шест до седем пъти повече кислород, отколкото през обикновените лещи. Кислородната преносимост се обозначава с Dk/t.
Понастоящем има 3 поколения силикон-хидрогелни лещи.
До 2012г., лещите от силиконов хидрогел се очаква да представляват 60% от продажбите на контактни лещи. В по-развитите страни, това вече е факт!

Какво представляват силикон-хидрогелните лещи

Традиционните меки контактни лещи са изработени от хидрогелни полимери. Самите полимери не пропускат кислород, така че съдържанието на вода изпълнява работата за извършване на кислородопреносимост през лещата към окото. Но водата може да пренася само определено количество кислород, а по-голямото съдържание на вода в лещата води до по-голяма склонност да се дехидратира след дълги периоди на носене.
Силиконът е кислородо-пропусклив материал. Така лещите от силиконов хидрогел използват и двете съставки вода и съдържание на полимера за предаване на кислород до окото.

Ползите за потребителите са комфорт и удобство:
•    Силикон – хидрогелните контактните лещи съдържат по-малко вода, отколкото традиционните хидрогелни лещи. В резултат на това те не са толкова склонни към дехидратация, докато ги носите. За някои хора, които носят лещи за повече часове, това означава по-добър комфорт в края на деня.
•    Силиконовият хидрогел също така е за 30 дневно носене, нарича се „непрекъснато носене”.
•    30-дневно носене на лещи.
Първоначалният подем на 30-дневните лещи е през 1980 г., но те слагат края на здравето и безопасността.

Искате да носите контактните лещи до 30 дни без да ги сваляте?

Силикон – хидрогелните контактните лещи могат да направят това възможно, ако те разбира се са подходящи за вас.
Днес новите силикон – хидрогелни контактни лещи предоставят много повече кислород на окото, отколкото повечето конвенционални меки контактни лещи, като 30-дневното непрекъснато носене е категорично по-сигурно, отколкото преди. Добре е лещите да се изхвърлят и заменят месечно, така се предотвратява дългосрочното натрупване на отлагания върху повърхността на лещата.
Безопасността на 30 дневните силикон – хидрогелни лещи е доказано с клинично проучване, проведено от производителя на лещи CooperVision. За одобрението на Biofinity контактни лещи за 30 дневно носене, FDA (Американската Агенция по храни и лекарства) изисква от CooperVision да се проведе опит с 6000 души, на които са предписани Biofinity.
След една година, честотата на микробния кератит (инфекция, която може да доведе до загуба на зрението) е по-малко от 0,18%, а процентът на микробния кератит, които води до намаляване на зрителната острота е по-малко от 0,04%. Тези стойности са в полза на лещите за непрекъснато носене.
В допълнение, британско проучване проведено от Университета в Манчестър и публикувано през 2009 г. установи, че хората, които спят с традиционните хидрогелни лещи е пет пъти по-вероятно да развият кератит, отколкото тези, спящи с лещи от силиконов хидрогел.

Силикон – хидрогел лещи: алтернативи

Носенето на 30-дневни контактни лещи е подобно на лазерна корекция на зрението. Непрекъснато носене на контактни лещи може да е избор за хората, които обмислят лазерна корекция, но не могат да си го позволят, не са склонни да рискуват хирургична процедура, или не са много добри кандидати, поради някаква причина.

Различни особености на силикон – хидрогела

Понеже лещите от силиконов хидрогел предоставят достатъчно кислород до очите ви, 30-дневното непрекъснато носене е единствената причина да се прецени дали да ги използвате.
Трябва да знаете, че не всички марки силиконов хидрогел са одобрени за 30-дневно непрекъснато носене. Трябва да бъдете много внимателни в избора на лещи за непрекъснато носене до 30 дни. Нашият съвет е да се интересувате и поглеждате показателите на лещите-водното съдържание (H2O) и кислородната преносимост (Dk/t).
На нашият пазар се предлагат силикон-хидрогелни лещи за 30 дневно непрекъснато носене Biofinity на CooperVision – силикон-хидрогелни лещи от последно 3-то поколение с най-добри показатели на вода и кислородна преносимост, PureVision на Bausch&Lomb – силикон-хидрогелни лещи от 2-ро поколение, Night&Day на Ciba Vision, почти всички варианти на Johnson&Johnson и други.
Съществуват и други хидрогелни силиконови лещи като Acuvue Oasys от Johnson and Johnson, O2Optix и AirOptix от Ciba Vision, които са одобрени за денонощно носене за шест последователни вечери. Acuvue Advance и Avaira на CooperVision са одобрени за ежедневно носене т.е. трябва да се свалят преди сън.
Лещите от силиконов хидрогел обикновено имат резерв от две до четири седмици. Но еднодневни силиконови хидрогелни контактни лещи са само: 1 Day Acuvue TruEye, стартирали във Великобритания през 2008 година.

Всеки ли трябва да носи лещи от силиконов хидрогел?

Ако редовно спите с лещи, вие сте твърдо за лещи от силиконов хидрогел. Ако носите ежедневно лещи и това не ви обезпокоява, то вие сте по-малко подходящи за този тип лещи. От гледна точка на здравето, британското проучване споменато по-горе не е намерило разлика в риска от инфекция с хидрогел и силикон – хидрогелни лещи, когато се използват за нормално ежедневно носене. От гледна точка на комфорта, някои хора откриват, че лещите от силиконов хидрогел причиняват сухота и дискомфорт, а други не намират разлика.

30-дневно непрекъснато носене на контактни лещи: Не е за всеки

Харесва ли ви идеята за манипулиране с контактните лещи само веднъж месечно? Като ви осени тази мисъл е добре да се посъветвате с практикуващ очен лекар. Днес почти всеки желае да носи контактни лещи, но очите не на всеки могат да се адаптират към спането с контактни лещи. Освен това, вашите очи могат да бъдат подходящи за някои лещи за непрекъснато носене, а може би не в продължение на 30 последователни нощи. Например хората, които са имали предишни проблеми с контактните лещи не могат да бъдат добри кандидати за 30-дневено непрекъснато носене на лещи.
Вашият очен лекар може да ви помогне да прецените възможностите и рисковете на лещите за непрекъснато носене. Ако те не са за вас, лещите от силиконов хидрогел за ежедневно носене (без преспиване) могат да са добър вариант или може да се изберат други ултра удобни варианти, като лещите за еднократна употреба.

9 Responses to “Какво трябва да знаем за силикон – хидрогелните контакти лещи”

 1. Иванов 19 август 2010 at 1:35 Permalink

  Здравейте,

  Може да е малко нахално но имам 2 въпроса към вас:

  1. Доколкото знам е нужно определено количество кислород към окото, за да може да се спи с определени лещи. Понеже с тази информация се спекулира навсякъде, дори и със сроковете за употреба на лещите, можете ли да ми дадете по-точна информация колко е необходимо за да се спи с тях?
  2. Кои лещи от тези силиконовите имат най-добри показатели като вода, кислород, мекота, добро слагане в окото, въобще всичко важно и да не струват ужасно много максимум до към 30 лева (за 1 брой)?

  Много ми допадат темите и виждам, че професионално поддържате магазина. Следя и блога при всяко влизане на магазина. Успех и да не забравите да ми отговорите.

 2. admin 13 януари 2011 at 19:06 Permalink

  Здравейте, със значително закъснение Ви отговаряме, но явно системата беше отчела спам. Извиняваме се, но ето и нашите отговори:))
  На въпрос номер1:
  Известно е, че през нощта е необходимо доставяне на значително повече кислород към окото, отколото през деня (роговицата „диша “ от атмосферата). Вследствие изследвания на редица учени в областта на контактологията от 1980 г. насам, се стига до заключението, че е най-добре да се спи с лещи с поне 125 Dk/t – макар, че не може да бъде предложена еднозначна за всички хора формула.
  На въпрос номер 2:
  Тъй като от основно значение за здравето на окото е снабдяването на роговицата с кислород, а водното съдържание в една леща върши тази работа, което от своя страна оказва влияние върху мекотата на лещата, ключ към отговора на Вашия въпрос е материалът, от който е изработена лещата.
  В силикон хидрогелните лещи материалът, който пренася кислород, е именно силиконът.
  Днес съществуват 3 поколения силикон хидрогелни лещи:
  1-во поколение: изработват се с покритие от силиконов хидрогел;
  2-ро поколение: използва се овлажняващ агент при силиконовия хидрогел;
  3-то поколение: използва се естествено, натурално влажен силиконов хидрогел.
  Както е известно, силиконът е високо кислородопропусклив материал, но отблъсква водата. Затова най-новите разработки се насочват към това водата да се „вплете“ в материала, от който се изработва лещата (а не да се използват допълнителни овлажняващи агенти, както е при 2-ро поколение силикон-хидрогелни лещи). Единствените в света силикон хидрогелни лещи от 3-то поколение са Biofinity. При тяхната изработка се използват силиконови влакна, пренасящи по-ефективно кислород и изграждащи хидроглени връзки, които запазват водата в структурата на материала. Резултатът: мека, комфортна за носене леща с високо водно съдържание: 48% и максимална кислородопреносимост до роговицата: Dk/t 160. В нашия електронен магазин: на промоционална цена от 21,00 лв.

 3. Ева 5 март 2012 at 18:16 Permalink

  Мога ли да свалям 30-дневните силикон-хидрогел лещи, въпреки, че са предвидени за непрекъснато носене?

 4. admin 17 юли 2012 at 13:45 Permalink

  Здравейте Ева,
  Да, разбира се, че можете да сваляте силикон-хидрогелните лещи в периода от 30 дни през който ги носите. Голяма част от офталмолозите препоръчват веднъж седмично даже да се свалят лещите за непрекъснато носене. Това е с цел по-добра хигиена на очите.
  Поздрави:))

 5. Ния 11 май 2014 at 0:58 Permalink

  Здравейте! Искам да попитам каква е разликата между кислородна пропускливост и кислородна преносимост, защото в някои каталози съм виждала разлики в тези показатели. И коя стойност е определяща за качеството на лещите? Благодаря предварително!

 6. admin 12 май 2014 at 15:31 Permalink

  Здравейте, по темата може доста да се пише, но ще се опитаме да ви отговорим накратко: Dk или кислородната пропускливост/проникваемост – Роговицата на окото не се снабдява с достатъчно кислород от организма, а си го набавя от околната среда. За това е важно контактната леща, която покрива доста голяма площ от роговицата да има висока кислородна преносимост. Dk/t или кислородната преносимост – Това е способността на лещите да пропускат кислород. Колкото е по-голяма стойността, толкова повече кислород преминава през контакните лещи. Тези стойности могат да са различни спрямо дебелината на лещата или температурните условия. Този показател е изключително важен за комфорта на окото.
  Например, лещите Biofinity на американската компания CooperVision позволяват пренасяне на изключително високи нива на кислород до окото Dk/t = 160.
  Качеството на лещите се определя от баланса между материала, водното съдържание, кислородната проникваемост и преносимост. Важни са също базистната кривина и диаметър за добро напасване, както и дебелината на ръбчетата и модулусът (гъвкавостта на лещата), особено при силикон-хидрогелните лещи за комфорта. По повод Вашето питане ще напишем по-подробен материал, който ще публикуваме в блога:))

 7. Ния 15 май 2014 at 17:16 Permalink

  Благодаря за отговора, ще очаквам материала :)

 8. Ния 18 май 2014 at 18:00 Permalink

  Здравейте отново! Имам и един друг въпрос, свързан с базисната кривина на лещата. Ако средният радиус на роговицата е например 7.5, лещи с каква кривина са подходящи?

 9. admin 19 май 2014 at 11:43 Permalink

  Здравейте, само контактолог може най-добре да определи коректната базисна кривина на лещата за конкретната роговица. Това са специфични параметри, които подлежат на по-детайлно и професионално изследване.


Leave a Reply