07 декември 2012 ~ 0 Comments

Синдром на сухото око

contact-lens-discomfort-140x202Сухотата е често срещана при носене на контактни лещи и това отказва хората от употребата им. Носенето на контактни лещи често води до дискомфорт, оплакването е : „Лещите изсушават окото ми и започва сърбеж и зачервяване“. За щастие, има няколко средства за защита.
Ако имате по горе описаните оплаквания, може да изберете от новите видове контактни лещи и съответни лубриканти , които да премахнат проблема – сухота в окото. Правилно подбраната леща, съобразена с начина Ви на живот и работа, комбинирана със съответни капки и разтвори за съхранение и почистване на лещите Ви, ще направят употребатата им удобство за Вас. Колкото по-добри продукти за почистване на лещите използвате (разтвори), толкова по-добре ще се чувствате с избрания от Вас продукт. Същото, разбира се отнася и за капките за очи.
Определянето на проблема започва с посещение при очен лекар или оптометрист, който ще определи от какво произтича дискомфортът Ви и да предложи продукт, с който да премахнете дадените неудобства. Винаги трябва да съобщавате за проблемите си, за да се намери правилният продукт за Вас. Има много и разнообразни варианти на контактни лещи, така че вероятността да не се намери Вашия е минимална.
Основните и важни фактори, на които трябва да обърнете вимание при избора на лещи, за да не допуснете сухота в очите, ще разгледаме тук.

Водно съдържание на контактните лещи

Меките контактни лещи са направени от хидрофилен (“водо обичащ“) полимер, които задържа вода, за да бъдат лещите влажни и удобни. Процентът на съдържание на вода в меките контакти може да варира в широки граници – от 38 до 79%.

Интуитивно, може би си мислите, че ако очите Ви са сухи, имате нужда от лещи с по-високо водно съдържание, но в действителност не винаги това е така. Най-добрата контактна леща за сухо око може да бъде с по-ниско водно съдържание. Високото съдържание на вода в дадена леща, може да загуби голяма част от влагата в окото Ви, това най-често се дължи на въздействието на околната среда върху очите ни. Също така, ако очите Ви по своята същност са сухи и носите лещи с високо водно съдържание,окото Ви ще произвежда повече сълзи, за да поддържа нужната влага на лещата, а окото Ви ще се изсушава още повече. Ако това е така, Вашият очен лекар ще Ви препоръча да носите лещи с по-ниско водно съдържание.

Всяко око е строго индивидуално и няма писани правила, които могат да конкретизират с точност проблемите Ви. Затова е важно да споделяте за неудобствата си с Вашия офталмолог, оптик или оптометрист, за да получите индивидуална помощ и съвети.
Ето защо не само водното съдържание е определящо, а и материалът от който е изработена лещата.

Лещи от силиконов хидрогел

Контактните лещи от силиконов хидрогел са сравнително нов клас. Материалът силиконов хидрогел позволява висока пропускливост на кислород – предимство, което е добре за вашата роговицата. Тя се нуждае от високи нива на кислород за да поддържа здравето на очите Ви и доброто Ви зрение.

В тази категория определено можем да посочим като най-добри лещите на CopperVision – Biofinity – лещи, които са с най-добрата комбинация на висока кислородна преносимост (Dk/t=160) и водно съдържания от 48%, не по-лоши са и лещите на Johnson&Johnson - Acuvue Oasys Hydraclear Plus с Dk/t=147 и водно съдържание от 47%, също и Air Optiх Night&Day Aqua на CibaVision или Avaira на CooperVision.
Силикон хидрогелните лещи са с по-ниско водно съдържание в сравнение с традиционните контактни лещи, но са изработени от по-добър материал, много по близък до състава на окото и това ги прави предпочитани от хора със синдрома на сухото око. Ако сухотата в очите Ви е е ежедневна, особено в края на работния ден, силиконовият хидрогел е най-добрия избор за контактните Ви лещи.

Предпочитани марки, които решават проблема със сухотата в очите Ви

Определени марки контактни лещи са определени в международен мащаб като особено полезни за сухотата в очите. Proclear лещи (CooperVision, Inc), например, са единствените контактни лещи на световния пазар, на чиято опаковка е позволено и одобрено от FDA (Американската агенция по храни и лекарства) да има изписано: „осигуряват подобрен комфорт за хора с контактни лещи, които имат лек дискомфорт или симптоми, свързани със сухота в очите при носене на контактни лещи“.

Leave a Reply