03 август 2009 ~ 0 Comments

Контактните лещи, разтворите и капките за очи – една цяла система

Ако обърнете внимание в оптиките, онлайн магазините, офталмологичните кабинети и аптеките, ще забележите без съмнение колко много разтвори за контактни лещи, капки за очи и други почистващи продукти се предлагат. Това не е случайно! Този факт просто ви напомня, че грижата за вашите контактни лещи и очи е изключително важна. В противен случай рискувате да се сдобиете с множество очни инфекции, включително и такива, които водят до слепота.
Всъщност, почистването и грижата за контактните лещи е много лесна и безпроблемна. Разтворите за поддръжка на контактни лещи във флакони (бутилки) позволяват правилно и бързо почистване на лещите. С тях почистването на лещите е по-евтино и не създава проблеми, както се случваше преди години.
Преди да започнете с поддържането на контактните лещи е добре да знаете, че някои продукти не са съвместими с определени контактни лещи. Използвайки несъвместими разтвори, можете да разрушите вашите контактни лещи или да нараните очите си.
За да придобият смисъл всички тези флакони, шишенца и бутилки за вас, е добре да знаете стъпките, които следва да направите при грижата за контактните лещи.
Особено важно е да следвате напътствията за безопасно напасване на меките контактни лещи, за да избегнете сериозни гъбични инфекции например.

Основите на грижата за меки контактни лещи: Почистване, Изплакване и Дезинфекциране
? Преди да докосвате контактните лещи, винаги измивайте ръцете си с мек сапун и ги подсушавайте с кърпа, която не оставя по ръцете ви власинки.
? Слагайте или сваляйте контактните лещи в същия ред (лявата, после дясната или обратно), за да предотвратите объркването на лещите – лява с дясна.
? Почиствайте, изплаквайте и дезинфекцирайте контактните лещи, когато ги сваляте, спазвайки инструкциите както са описани.
? Дръжте затворени флаконите на разтворите за контактни лещи, когато не ги използвате.
? Почиствайте контейнера за контактни лещи веднъж дневно.
? Подменяйте контейнера за контактни лещи веднъж на три месеца.
? Сваляйте контактните лещи преди плуване.
? Не позволявате на сапун, козметика или други субстанции да влизат в контакт с контактните лещи.
? Не пипате отвора на флакона на разтвора за контактни лещи.
? Не разреждайте или добавяйте допълнителен разтвор към стар разтвор в контейнера за контактни лещи.
? Не носете лещите за по-дълъг период от колкото ви е препоръчал вашият очен специалист.
? Не използвате разтвора след срока, посочен на флакона.

Отвъд Почистването, Изплакването и Дезинфекцирането
Протеинови наноси. В зависимост от вида на контактните лещи, които използвате и колко протеини отлагат на контактните лещи вашите очи, вашият контактолог може да ви препоръча да ползвате разтвор, който ефективно премахва протеиновите наноси.


Leave a Reply