22 декември 2009 ~ 0 Comments

Еднодневните меки контактни лещи – комфорт, здраве и зрително качество

1Day_lensesЕднократните контактни лещи са за определен период от време най-често еднодневен, след което се изхвърлят след употреба и се заменят с нови. Много потребители, ползващи контактни лещи ги предпочитат заради удобството и здравето на очите си. Този вид лещи са се превърнали в едни от най-предпочитаните в последно време.

Какво представляват еднократните контактни лещи?

Трябва да се разбере първо терминологията: Тези лещи обикновено се наричат “disposable”  или „разтворими”, защото те се разлагат след определен период на носене.

•    Лещите за еднократна употреба се сменят всеки ден, на всеки две седмици или по-рано
•    Лещите за периодична употреба се  заменят  на 1 или 3 месеца
•    Традиционните лещи за многократна  употреба се сменят на всеки шест месеца или по-дълго
Терминът „еднократна употреба“ се отнася и за двата вида контактни лещи – еднодневни или такива с периодична подмяна.

Период на подмяна и режим на носене

В двете понятия има разлика и не бива да се бъркат:
•    Период на подмяна – означава колко често лещите се изхвърлят и се заменят с нови – това е независимо дали те са за еднократна, периодична или многократна употреба.
•    Режима на носене – се отнася до това колко често слагате и махате вашите контактни лещи от окото. Ежедневно носене означава, че ги сваляте всяка вечер и слагате сутрин. Удълженото носене означава, че може да спите с тях.
Еднократни контактни лещи могат да бъдат предписани за ежедневно или за удължено носене, в зависимост от вашата очна физиология и потребност.

Защо трябва да подменяме лещите?

Колкото по-често заменяте контактните лещи, толкова по-добре е това за здравето и удобството на очите ви. Много потребители предпочитат еднодневните контактни лещи.
Протеини, калций, липиди и други вещества, съдържащи се в естествения състав на сълзите, могат да се натрупат по лещите. Тези наноси по контактните лещи създават дискомфорт, повече отколкото когато те са били нови, а също така правят очите по-податливи на инфекции.
Разбира се, лещите могат да се почистват, но това не е 100% ефективно. Някои наноси ще останат и ще се увеличават с времето.
Следвате ли указанията за почистване на вашия очен лекар? Ако не, можете да изберете като най-безопасен вариант еднодневните лещи. Те ще отговорят на вашия начин на живот.

Максимумът в доброто здраве и комфорт: Еднодневните лещи

Има два начина да се избегнат почти всички досадни грижи за контактните лещи. Единият е да се преспива с лещите, като ги подменяте периодично, това, което могат да ви предложат новите разработки на лещите от силиконов хидрогел (в Ленсес БГ сме ви предложили силикон хидрогелни лещи Biofinity, PureVision, Avaira, AirOptix, PureVision и други). За съжаление обаче преспиването с контактни лещи не е добра идея за всички. Преспиването с контактните лещи леко увеличава риска от проблеми с очите. Другата алтернатива са еднодневните контактни лещи, които изхвърляте всяка вечер и на сутринта ги заменяте с нови. Много професионалисти очни лекари смятат, че този вариант предлага най-доброто решение. Еднодневните лещи са удобни, защото не изискват почистване. По-добри са за здравето, защото няма натрупване на наноси, не съществува повишен риск от проблеми с очите, защото не се преспивате с лещите.
Можете да разгледате цялата категория Еднодневни контактни лещи в нашия магазин. Разбира се, тук отново ще споменем, че е важно да се има предвид дизайна, марката и реномето на производителя. Както и при всички контактни лещи и при еднодневните различните марки предлагат различно качество, комфорт и усещане. Съобразявайте винаги избора си с предписанията на вашия очен специалист!

Колко различни са еднократните от ежедневните лещи?

Още преди появата на еднократните лещи е добре известно, че честата подмяна на лещите е по-здравословна. Проблемът беше, че контактните лещи са твърде скъпи, за да се изхвърлят много често – използвани са различни решения за почистване, усъвършенстване и за удължаване живота на лещите. Тогава производителите разработват нови методи за производство на висококачествени лещи в по-голям обем на по-ниска цена. Този напредък доведе до по-ниски цени на лещите, което ги прави достъпни за смяна по-често. Някои от еднократните лещи днес са изработени от същите материали както традиционните лещи. Други лещи за еднократна употреба са изработени от нови материали, разработени специално за тях. И все пак, препоръчваме еднодневните лещи от големите производители на лещи, поради сигурността на материалите, дизайна на ръбчетата, заради комфорта, който предлагат и здравето, което със сигурност ще предложат. Всеки от доказаните производители на лещи има разработен свой материал и дизайн.

Разходите за еднодневни лещи срещу традиционните

Разходите за контактни лещи варират в широки граници, в зависимост от това къде живеете, кой очен лекар и марка ще изберете и колко сложна е вашата рецепта. Допълнителният разход при избор на еднократни (еднодневни) лещи в сравнение с традиционните е много малък и до известна степен се компенсира от липсата на продукти за почистване – разтвори, ензими, таблети, контейнери и др.
Еднодневните лещи са дори по-достъпни, отколкото много хора очакват. За около 2,60 – 4,00 лв на ден спокойно можете да носите 2 броя еднодневни контактни лещи. Също така, ползвайки еднодневните контактни лещи ще избегнете разходите за продуктите за почистване. В Ленсес БГ еднодневните меки контактни лещи се предлагат в разфасовки от по 30 бр., така както е и оригиналната опаковка.

Мога ли да нося еднодневни контактни лещи?

На този въпрос очният ви лекар може да ви отговори със сигурност. Ключът е дали вашата конкретна рецепта е изпълнима като еднодневна леща. Днес има доста богат избор на еднодневни лещи, включително цветни, които променят цвета на очите ви. Други са за астигматизъм или могат да са бифокални или мултифокални еднодневни лещи.
Ако вашата рецепта е по-сложна, може да не бъде в състояние да се изпълни за еднодневни лещи, но периодичните лещи могат да бъдат достъпни за вас. При необичайна рецепта или специфичен продукт може да се наложи да носите традиционните лещи. Вашият очен лекар може да ви предложи съвет за това. Добрата новина – ако носите традиционни лещи почистването все пак вече е по-лесно от всякога.

Кой период на подмяна е подходящ за мен?

Това е по-важно и се предполага от спецификата на очите ви, отколкото за самите лещи.
Разбира се, несъмнено лещите са направени да бъдат заменени на определени интервали от време. Но честота на подмяна зависи по-скоро как се чувстват очите ви, докато носите лещи.
При някои  хора очите произвеждат повече протеини и липиди, отколкото при други и техните лещи може да се наложи да бъде заменяни по-често. Ако имате алергии може да откриете, че вашите лещи трябва да се заменят често, особено по време на пикови сезонни алергии. Чувствителните очи също предполагат по-честа подмяна на лещите.
А при задълбочена оценка и преглед от очен специалист може да се определи най-облекчен и подходящ за вас график на подмяна на лещите.
Нашето портфолио от еднодневни меки контактни лещи е доста разнообразно и в същото време включва само известни световно доказали се и проверени марки. Направете вашия избор!

Leave a Reply