10 август 2009 ~ 0 Comments

Чувствителни очи

Продуктите за чувствителни очи помагат на хората, които имат алергични реакции към разтворите за контактни лещи. Тези реакции могат да се появят даже и към продукти, които ползвате от години и не сте имали проблеми с тях. Симптомите могат да са сърбеж, сълзене, чувство на чуждо тяло в окото, парене, зачервяване и секретиране на окото. Важно е да посетите очен лекар, ако изпитвате тези симптоми.  Оказа се, че консервантът, наречен thimerosal, причинява такива проблеми на 10% от пациентите, поради което повечето марки не го използват в днешно време. Разтворите без този консервант thimerosal обикновено имат индикация на опаковките „за чувствителни очи”.
Обаче, хората имат негативни реакции и от други съставки-консерванти в разтворите, което също налага преминаване към използването на разтвори за чувствителни очи, без консерванти, например натурални. Някои от тези разтвори за чувствителни очи  се наричат с „изчезващи” консерванти, тъй като те се изпаряват, изчезват преди разтворът да попадне в окото. Hydrogen peroxide например е консервант, но неутрализиращата стъпка в Hydrogen peroxide дезинфекцията го прави щадящ и „приятелски” за очите.
Други продукти са изцяло освободени от консерванти, но са с по-кратък срок на ползване. Неаерозолните консерванти-свободни от физиологичен разтвор например, са със срок на годност около 2 седмици след отваряне.
Какво е най-популярно? Лесно за използване
В днешно време, повечето хора избягват използването на отделни разтвори, таблети и течности за лещите си. Предпочитат се мултифункционалните разтвори за почистване, дезинфекциране и изплакване. Ако все пак се изпитва някакъв дискомфорт или неудовлетворение се търсят и други продуктови алтернативи. Натуралните продукти придобиват все по-голяма известност и положителна потребителска оценка.
Марките и продуктите – да се доверяваме ли и доколко?
Може би знаете, че много от продуктите-разтвори, контактни лещи, цветни лещи и капки за очи даже, се предлагат от определени фирми под някаква марка, но те не са произведени от тези компании, а само брандиране от тях с техни имена. Те обикновено са по-евтини от марковите оригинални продукти. Дали да ги използвате? Тези продукти са безопасни и одобрени за употреба щом вече се предлагат. Но има потенциални проблеми. Почти винаги тези марки продукти са произведени от по-стари технологични материали (при лещите това е например т.н. материал ХЕММА), което няма как да ви предложи същото качество като на по-новите продукти.
Но има и по-голям проблем: Както знаете, не бива да сменяте продуктите си без консултация с очен лекар или контактолог, за да сте сигурни, че новият продукт ще е подходящ за вас и съвместим с контактните ви лещи. Тези марки обикновени са съвсем непознати и не обследвани от лекарите. Също така, следващия път, когато купувате от същата марка не е сигурно, че продуктът ще е същият! Ако компанията, която го предлага, е сменила доставчика, продуктът няма как да е същият, ще е същата само марката! Продуктът може вече да не е подходящ за вашите очи или контактни лещи.

Какво трябва да знаем за грижата за контактните лещи
След като вече веднъж сте избрали кой продукт ще ползвате, можете да го обсъдите с вашия очен лекар или оптик. Не сменяйте марките на продуктите, ако не сте сигурни, че новите продукти са по-добри и сте се уверили в това, благодарение на правилни и обективни съвети. Също и че те ще са съвместими както с контактните лещи, така и безопасни за очите ви.
Независимо какъв режим относно грижа за контактните лещи ползвате или марка, запомнете:
? Никога не докосвайте отвора на флакона, тъй като можете да замърсите разтвора.
? Избягвайте да изплаквате контактните лещи и аксесоари с вода от чешмата, тъй като това може да пренесе микроорганизми, наречени Acanthamoeba, които причиняват сериозни очни инфекции. Процедурите при обикновената дезинфекция на контактните лещи убива Acanthamoeba, но те не убиват кистите.
? Не забравяйте да почиствате аксесоарите за контактни лещи добре (контейнери, почистващи и дезинфекциращи средства, ензимни почистващи съдове и други).
? Контейнерите за контактни лещи трябва да бъдат изплаквани с преварена вода и да бъдат сухи и почистени, когато не ги ползвате.
? Сменяйте с нов контейнера за лещи веднъж месечно, за да предотвратите риска от инфекции.

Най-важното, почиствайте и дезинфекцирайте вашите контактни лещи веднъж дневно (тези с удължен срок на носене трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани когато ги сваляте, докато не измине срока им на ползване). Така не само вашите очи ще бъдат по-защитени и здрави, но и контактните лещи ще са по-комфортни при носене.

Leave a Reply