Добре дошли ...

Блог за контактни лещи, цветни лещи и разтвори. Всичко, което Ви интересува за контактните лещи и свързани продукти.

07 декември 2012 ~ 0 Comments

Синдром на сухото око

contact-lens-discomfort-140x202Сухотата е често срещана при носене на контактни лещи и това отказва хората от употребата им. Носенето на контактни лещи често води до дискомфорт, оплакването е : „Лещите изсушават окото ми и започва сърбеж и зачервяване“. За щастие, има няколко средства за защита.
Ако имате по горе описаните оплаквания, може да изберете от новите видове контактни лещи и съответни лубриканти , които да премахнат проблема – сухота в окото. Правилно подбраната леща, съобразена с начина Ви на живот и работа, комбинирана със съответни капки и разтвори за съхранение и почистване на лещите Ви, ще направят употребатата им удобство за Вас. Колкото по-добри продукти за почистване на лещите използвате (разтвори), толкова по-добре ще се чувствате с избрания от Вас продукт. Същото, разбира се отнася и за капките за очи.
Определянето на проблема започва с посещение при очен лекар или оптометрист, който ще определи от какво произтича дискомфортът Ви и да предложи продукт, с който да премахнете дадените неудобства. Винаги трябва да съобщавате за проблемите си, за да се намери правилният продукт за Вас. Има много и разнообразни варианти на контактни лещи, така че вероятността да не се намери Вашия е минимална.
Основните и важни фактори, на които трябва да обърнете вимание при избора на лещи, за да не допуснете сухота в очите, ще разгледаме тук.

Водно съдържание на контактните лещи

Меките контактни лещи са направени от хидрофилен (“водо обичащ“) полимер, които задържа вода, за да бъдат лещите влажни и удобни. Процентът на съдържание на вода в меките контакти може да варира в широки граници – от 38 до 79%.

Интуитивно, може би си мислите, че ако очите Ви са сухи, имате нужда от лещи с по-високо водно съдържание, но в действителност не винаги това е така. Най-добрата контактна леща за сухо око може да бъде с по-ниско водно съдържание. Високото съдържание на вода в дадена леща, може да загуби голяма част от влагата в окото Ви, това най-често се дължи на въздействието на околната среда върху очите ни. Също така, ако очите Ви по своята същност са сухи и носите лещи с високо водно съдържание,окото Ви ще произвежда повече сълзи, за да поддържа нужната влага на лещата, а окото Ви ще се изсушава още повече. Ако това е така, Вашият очен лекар ще Ви препоръча да носите лещи с по-ниско водно съдържание.

Всяко око е строго индивидуално и няма писани правила, които могат да конкретизират с точност проблемите Ви. Затова е важно да споделяте за неудобствата си с Вашия офталмолог, оптик или оптометрист, за да получите индивидуална помощ и съвети.
Ето защо не само водното съдържание е определящо, а и материалът от който е изработена лещата.

Лещи от силиконов хидрогел

Контактните лещи от силиконов хидрогел са сравнително нов клас. Материалът силиконов хидрогел позволява висока пропускливост на кислород – предимство, което е добре за вашата роговицата. Тя се нуждае от високи нива на кислород за да поддържа здравето на очите Ви и доброто Ви зрение.

В тази категория определено можем да посочим като най-добри лещите на CopperVision – Biofinity – лещи, които са с най-добрата комбинация на висока кислородна преносимост (Dk/t=160) и водно съдържания от 48%, не по-лоши са и лещите на Johnson&Johnson - Acuvue Oasys Hydraclear Plus с Dk/t=147 и водно съдържание от 47%, също и Air Optiх Night&Day Aqua на CibaVision или Avaira на CooperVision.
Силикон хидрогелните лещи са с по-ниско водно съдържание в сравнение с традиционните контактни лещи, но са изработени от по-добър материал, много по близък до състава на окото и това ги прави предпочитани от хора със синдрома на сухото око. Ако сухотата в очите Ви е е ежедневна, особено в края на работния ден, силиконовият хидрогел е най-добрия избор за контактните Ви лещи.

Предпочитани марки, които решават проблема със сухотата в очите Ви

Определени марки контактни лещи са определени в международен мащаб като особено полезни за сухотата в очите. Proclear лещи (CooperVision, Inc), например, са единствените контактни лещи на световния пазар, на чиято опаковка е позволено и одобрено от FDA (Американската агенция по храни и лекарства) да има изписано: „осигуряват подобрен комфорт за хора с контактни лещи, които имат лек дискомфорт или симптоми, свързани със сухота в очите при носене на контактни лещи“.

15 юли 2010 ~ 9 Comments

Какво трябва да знаем за силикон – хидрогелните контакти лещи

silikon hidrogel sleepЩе разгледаме следните по-важни теми, свързани със силикон-хидрогелните лещи:
•    Силикон-хидрогелни лещи за 30 дни (29 нощи) непрекъснато носене
•    Силикон-хидрогелни лещи за 7 дни (6 нощи) носене и ежедневно носене
•    Подходящи ли са за вас силикон-хидрогелните лещи?
Силикон-хидрогелните лещи са едно ново поколение супер-пропускливи контактни лещи, които предоставят повече количество кислород към роговицата на окото, което позволява безопасно носене на лещите до 30 последователни дни без да се свалят от окото.
Силикон – хидрогелните контактните лещи са голям пробив в контактологията (дял от офталмологията, занимаващ се с контактни лещи), в сравнение с традиционните хидрогелни или меки контактни лещи, защото силиконът позволява повече кислород (от съществено значение за здравословното състояние на роговицата) да преминава през лещата. Става въпрос за лещи, през които преминава от шест до седем пъти повече кислород, отколкото през обикновените лещи. Кислородната преносимост се обозначава с Dk/t.
Понастоящем има 3 поколения силикон-хидрогелни лещи.
До 2012г., лещите от силиконов хидрогел се очаква да представляват 60% от продажбите на контактни лещи. В по-развитите страни, това вече е факт!

Какво представляват силикон-хидрогелните лещи

Традиционните меки контактни лещи са изработени от хидрогелни полимери. Самите полимери не пропускат кислород, така че съдържанието на вода изпълнява работата за извършване на кислородопреносимост през лещата към окото. Но водата може да пренася само определено количество кислород, а по-голямото съдържание на вода в лещата води до по-голяма склонност да се дехидратира след дълги периоди на носене.
Силиконът е кислородо-пропусклив материал. Така лещите от силиконов хидрогел използват и двете съставки вода и съдържание на полимера за предаване на кислород до окото.

Ползите за потребителите са комфорт и удобство:
•    Силикон – хидрогелните контактните лещи съдържат по-малко вода, отколкото традиционните хидрогелни лещи. В резултат на това те не са толкова склонни към дехидратация, докато ги носите. За някои хора, които носят лещи за повече часове, това означава по-добър комфорт в края на деня.
•    Силиконовият хидрогел също така е за 30 дневно носене, нарича се „непрекъснато носене”.
•    30-дневно носене на лещи.
Първоначалният подем на 30-дневните лещи е през 1980 г., но те слагат края на здравето и безопасността.

Искате да носите контактните лещи до 30 дни без да ги сваляте?

Силикон – хидрогелните контактните лещи могат да направят това възможно, ако те разбира се са подходящи за вас.
Днес новите силикон – хидрогелни контактни лещи предоставят много повече кислород на окото, отколкото повечето конвенционални меки контактни лещи, като 30-дневното непрекъснато носене е категорично по-сигурно, отколкото преди. Добре е лещите да се изхвърлят и заменят месечно, така се предотвратява дългосрочното натрупване на отлагания върху повърхността на лещата.
Безопасността на 30 дневните силикон – хидрогелни лещи е доказано с клинично проучване, проведено от производителя на лещи CooperVision. За одобрението на Biofinity контактни лещи за 30 дневно носене, FDA (Американската Агенция по храни и лекарства) изисква от CooperVision да се проведе опит с 6000 души, на които са предписани Biofinity.
След една година, честотата на микробния кератит (инфекция, която може да доведе до загуба на зрението) е по-малко от 0,18%, а процентът на микробния кератит, които води до намаляване на зрителната острота е по-малко от 0,04%. Тези стойности са в полза на лещите за непрекъснато носене.
В допълнение, британско проучване проведено от Университета в Манчестър и публикувано през 2009 г. установи, че хората, които спят с традиционните хидрогелни лещи е пет пъти по-вероятно да развият кератит, отколкото тези, спящи с лещи от силиконов хидрогел.

Силикон – хидрогел лещи: алтернативи

Носенето на 30-дневни контактни лещи е подобно на лазерна корекция на зрението. Непрекъснато носене на контактни лещи може да е избор за хората, които обмислят лазерна корекция, но не могат да си го позволят, не са склонни да рискуват хирургична процедура, или не са много добри кандидати, поради някаква причина.

Различни особености на силикон – хидрогела

Понеже лещите от силиконов хидрогел предоставят достатъчно кислород до очите ви, 30-дневното непрекъснато носене е единствената причина да се прецени дали да ги използвате.
Трябва да знаете, че не всички марки силиконов хидрогел са одобрени за 30-дневно непрекъснато носене. Трябва да бъдете много внимателни в избора на лещи за непрекъснато носене до 30 дни. Нашият съвет е да се интересувате и поглеждате показателите на лещите-водното съдържание (H2O) и кислородната преносимост (Dk/t).
На нашият пазар се предлагат силикон-хидрогелни лещи за 30 дневно непрекъснато носене Biofinity на CooperVision – силикон-хидрогелни лещи от последно 3-то поколение с най-добри показатели на вода и кислородна преносимост, PureVision на Bausch&Lomb – силикон-хидрогелни лещи от 2-ро поколение, Night&Day на Ciba Vision, почти всички варианти на Johnson&Johnson и други.
Съществуват и други хидрогелни силиконови лещи като Acuvue Oasys от Johnson and Johnson, O2Optix и AirOptix от Ciba Vision, които са одобрени за денонощно носене за шест последователни вечери. Acuvue Advance и Avaira на CooperVision са одобрени за ежедневно носене т.е. трябва да се свалят преди сън.
Лещите от силиконов хидрогел обикновено имат резерв от две до четири седмици. Но еднодневни силиконови хидрогелни контактни лещи са само: 1 Day Acuvue TruEye, стартирали във Великобритания през 2008 година.

Всеки ли трябва да носи лещи от силиконов хидрогел?

Ако редовно спите с лещи, вие сте твърдо за лещи от силиконов хидрогел. Ако носите ежедневно лещи и това не ви обезпокоява, то вие сте по-малко подходящи за този тип лещи. От гледна точка на здравето, британското проучване споменато по-горе не е намерило разлика в риска от инфекция с хидрогел и силикон – хидрогелни лещи, когато се използват за нормално ежедневно носене. От гледна точка на комфорта, някои хора откриват, че лещите от силиконов хидрогел причиняват сухота и дискомфорт, а други не намират разлика.

30-дневно непрекъснато носене на контактни лещи: Не е за всеки

Харесва ли ви идеята за манипулиране с контактните лещи само веднъж месечно? Като ви осени тази мисъл е добре да се посъветвате с практикуващ очен лекар. Днес почти всеки желае да носи контактни лещи, но очите не на всеки могат да се адаптират към спането с контактни лещи. Освен това, вашите очи могат да бъдат подходящи за някои лещи за непрекъснато носене, а може би не в продължение на 30 последователни нощи. Например хората, които са имали предишни проблеми с контактните лещи не могат да бъдат добри кандидати за 30-дневено непрекъснато носене на лещи.
Вашият очен лекар може да ви помогне да прецените възможностите и рисковете на лещите за непрекъснато носене. Ако те не са за вас, лещите от силиконов хидрогел за ежедневно носене (без преспиване) могат да са добър вариант или може да се изберат други ултра удобни варианти, като лещите за еднократна употреба.

22 декември 2009 ~ 0 Comments

Еднодневните меки контактни лещи – комфорт, здраве и зрително качество

1Day_lensesЕднократните контактни лещи са за определен период от време най-често еднодневен, след което се изхвърлят след употреба и се заменят с нови. Много потребители, ползващи контактни лещи ги предпочитат заради удобството и здравето на очите си. Този вид лещи са се превърнали в едни от най-предпочитаните в последно време.

Какво представляват еднократните контактни лещи?

Трябва да се разбере първо терминологията: Тези лещи обикновено се наричат “disposable”  или „разтворими”, защото те се разлагат след определен период на носене.

•    Лещите за еднократна употреба се сменят всеки ден, на всеки две седмици или по-рано
•    Лещите за периодична употреба се  заменят  на 1 или 3 месеца
•    Традиционните лещи за многократна  употреба се сменят на всеки шест месеца или по-дълго
Терминът „еднократна употреба“ се отнася и за двата вида контактни лещи – еднодневни или такива с периодична подмяна.

Период на подмяна и режим на носене

В двете понятия има разлика и не бива да се бъркат:
•    Период на подмяна – означава колко често лещите се изхвърлят и се заменят с нови – това е независимо дали те са за еднократна, периодична или многократна употреба.
•    Режима на носене – се отнася до това колко често слагате и махате вашите контактни лещи от окото. Ежедневно носене означава, че ги сваляте всяка вечер и слагате сутрин. Удълженото носене означава, че може да спите с тях.
Еднократни контактни лещи могат да бъдат предписани за ежедневно или за удължено носене, в зависимост от вашата очна физиология и потребност.

Защо трябва да подменяме лещите?

Колкото по-често заменяте контактните лещи, толкова по-добре е това за здравето и удобството на очите ви. Много потребители предпочитат еднодневните контактни лещи.
Протеини, калций, липиди и други вещества, съдържащи се в естествения състав на сълзите, могат да се натрупат по лещите. Тези наноси по контактните лещи създават дискомфорт, повече отколкото когато те са били нови, а също така правят очите по-податливи на инфекции.
Разбира се, лещите могат да се почистват, но това не е 100% ефективно. Някои наноси ще останат и ще се увеличават с времето.
Следвате ли указанията за почистване на вашия очен лекар? Ако не, можете да изберете като най-безопасен вариант еднодневните лещи. Те ще отговорят на вашия начин на живот.

Максимумът в доброто здраве и комфорт: Еднодневните лещи

Има два начина да се избегнат почти всички досадни грижи за контактните лещи. Единият е да се преспива с лещите, като ги подменяте периодично, това, което могат да ви предложат новите разработки на лещите от силиконов хидрогел (в Ленсес БГ сме ви предложили силикон хидрогелни лещи Biofinity, PureVision, Avaira, AirOptix, PureVision и други). За съжаление обаче преспиването с контактни лещи не е добра идея за всички. Преспиването с контактните лещи леко увеличава риска от проблеми с очите. Другата алтернатива са еднодневните контактни лещи, които изхвърляте всяка вечер и на сутринта ги заменяте с нови. Много професионалисти очни лекари смятат, че този вариант предлага най-доброто решение. Еднодневните лещи са удобни, защото не изискват почистване. По-добри са за здравето, защото няма натрупване на наноси, не съществува повишен риск от проблеми с очите, защото не се преспивате с лещите.
Можете да разгледате цялата категория Еднодневни контактни лещи в нашия магазин. Разбира се, тук отново ще споменем, че е важно да се има предвид дизайна, марката и реномето на производителя. Както и при всички контактни лещи и при еднодневните различните марки предлагат различно качество, комфорт и усещане. Съобразявайте винаги избора си с предписанията на вашия очен специалист!

Колко различни са еднократните от ежедневните лещи?

Още преди появата на еднократните лещи е добре известно, че честата подмяна на лещите е по-здравословна. Проблемът беше, че контактните лещи са твърде скъпи, за да се изхвърлят много често – използвани са различни решения за почистване, усъвършенстване и за удължаване живота на лещите. Тогава производителите разработват нови методи за производство на висококачествени лещи в по-голям обем на по-ниска цена. Този напредък доведе до по-ниски цени на лещите, което ги прави достъпни за смяна по-често. Някои от еднократните лещи днес са изработени от същите материали както традиционните лещи. Други лещи за еднократна употреба са изработени от нови материали, разработени специално за тях. И все пак, препоръчваме еднодневните лещи от големите производители на лещи, поради сигурността на материалите, дизайна на ръбчетата, заради комфорта, който предлагат и здравето, което със сигурност ще предложат. Всеки от доказаните производители на лещи има разработен свой материал и дизайн.

Разходите за еднодневни лещи срещу традиционните

Разходите за контактни лещи варират в широки граници, в зависимост от това къде живеете, кой очен лекар и марка ще изберете и колко сложна е вашата рецепта. Допълнителният разход при избор на еднократни (еднодневни) лещи в сравнение с традиционните е много малък и до известна степен се компенсира от липсата на продукти за почистване – разтвори, ензими, таблети, контейнери и др.
Еднодневните лещи са дори по-достъпни, отколкото много хора очакват. За около 2,60 – 4,00 лв на ден спокойно можете да носите 2 броя еднодневни контактни лещи. Също така, ползвайки еднодневните контактни лещи ще избегнете разходите за продуктите за почистване. В Ленсес БГ еднодневните меки контактни лещи се предлагат в разфасовки от по 30 бр., така както е и оригиналната опаковка.

Мога ли да нося еднодневни контактни лещи?

На този въпрос очният ви лекар може да ви отговори със сигурност. Ключът е дали вашата конкретна рецепта е изпълнима като еднодневна леща. Днес има доста богат избор на еднодневни лещи, включително цветни, които променят цвета на очите ви. Други са за астигматизъм или могат да са бифокални или мултифокални еднодневни лещи.
Ако вашата рецепта е по-сложна, може да не бъде в състояние да се изпълни за еднодневни лещи, но периодичните лещи могат да бъдат достъпни за вас. При необичайна рецепта или специфичен продукт може да се наложи да носите традиционните лещи. Вашият очен лекар може да ви предложи съвет за това. Добрата новина – ако носите традиционни лещи почистването все пак вече е по-лесно от всякога.

Кой период на подмяна е подходящ за мен?

Това е по-важно и се предполага от спецификата на очите ви, отколкото за самите лещи.
Разбира се, несъмнено лещите са направени да бъдат заменени на определени интервали от време. Но честота на подмяна зависи по-скоро как се чувстват очите ви, докато носите лещи.
При някои  хора очите произвеждат повече протеини и липиди, отколкото при други и техните лещи може да се наложи да бъде заменяни по-често. Ако имате алергии може да откриете, че вашите лещи трябва да се заменят често, особено по време на пикови сезонни алергии. Чувствителните очи също предполагат по-честа подмяна на лещите.
А при задълбочена оценка и преглед от очен специалист може да се определи най-облекчен и подходящ за вас график на подмяна на лещите.
Нашето портфолио от еднодневни меки контактни лещи е доста разнообразно и в същото време включва само известни световно доказали се и проверени марки. Направете вашия избор!

25 септември 2009 ~ 0 Comments

Какво ни дават в повече асферичните меки контактни лещи?

Aspheric_Pics

Асферичността на лещите се определя от дизайна на самите контактни лещи.

Когато наблюдавате даден обект, Вие чувствате, че това не е достатъчно. Искате да сте в състояние да виждате перфектно всеки детайл. Асферичните контактни лещи предоставят възможността да се радвате на остро и ясно зрение при всяка една дейност и работа. Те значително подобряват чувствителността на контраста - Вие виждате обектите по-контрастно.

Предоставят увеличени зрителни полета, даже и при слабо осветена среда.

Прецизност на технологията – уникалният асферичен дизайн

За разлика от стандартните сферични контактни лещи, които насочват светлинния лъч към една обща повърхнина, асферичните лещи фокусират светлината към една главна фокусна точка. Благодарение на асферичния дизайн, Вие получавате по-прецизно и задоволително зрение.

Изобразяване на разликата в двата дизайна – сферичен и асферичен

СТАНДАРТНИ СФЕРИЧНИ ЛЕЩИ

standartni

При дизайна на стандартните сферични лещи, светлинните лъчи се насочват и събират в една повърхнина, вместо в единична фокусна точка.

АСФЕРИЧНИ ЛЕЩИ

as

Лещите с асферичен дизайн фокусират светлинните лъчи по-добре към една главна фокусна точка, като предоставят по-остра резолюция на изображението и увеличено зрително поле.

ЛЕСНИ ЗА НАПАСВАНЕ

Вие с удоволствие ще откриете, че асферичните лещи са толкова лесни за напасване, колкото и сферичните. Тяхната уникална геометрия позволява по-добро адаптиране на формата на лещите, което ги прави лесни за поставяне, сваляне и улеснява поддръжката им.

ПРЕДПОЧИТАНИ ОТ ПАЦИЕНТИТЕ

Клинични проучвания показват, че когато става въпрос за зрително качество, една голяма част от хората, които ползват контактни лещи предпочитат асферичните лещи пред тези които са носили досега – стандартните сферични лещи*.

Вашето зрение на близо и на далеч вече наистина е по-добро. Асферичните контактни лещи са изключително подходящи за разнообразен тип дейности – от използването на компютър, рисуване, скициране, детайлна работа до нощно шофиране.

Доказано подобрено зрение при пациенти с ниски нива на астигматизъм и в начална фаза на пресбиопия.

КАКВО ВИ ДАВАТ В ПОВЕЧЕ АСФЕРИЧНИТЕ ЛЕЩИ:

Предна асферична повърхност на лещата – за по-добро оптично и зрително качество.

Изчистени сферични изкривявания – кристално ясен образ.

По-добрият избор за корекция на ниски нива на астигматизъм и начален стадий на пресбиопия.

По-добра цена – особено в сравнение с торичните и мултифокалните лещи.

Повечето асферични лещи са много подходящи и за сухи очи, поради водното съдържание от 55%. Те Ви предоставят влажност и комфорт за по-дълго време.

! Трябва да добавим, че всеки производител на меки контактни лещи има свои разработки на асферичен дизайн. Разбира се, определени асферични лещи са по-предпочитани, поради доказаните качества на материала и дизайна. С асферичен дизайн могат да са лещите от всички категории – еднодневни, едномесечни включително и от силиконов хидрогел, торични, мултифокални, цветни.

Препоръчваме все пак да сте внимателни при избора на асферични лещи, за да не останете разочаровани. Избирайте асферични лещи от доказан производител, така ще бъдете сигурни в качеството на материала и добрия дизайн на лещите.

В Lenses.bg можете да намерите разнообразие от висококачествени асферични лещи: Biofinity, PureVision, Frequency Aspheric, UltraWave, Avaira, Biomedics, Expressions Colors и други.

10 август 2009 ~ 0 Comments

Чувствителни очи

Продуктите за чувствителни очи помагат на хората, които имат алергични реакции към разтворите за контактни лещи. Тези реакции могат да се появят даже и към продукти, които ползвате от години и не сте имали проблеми с тях. Симптомите могат да са сърбеж, сълзене, чувство на чуждо тяло в окото, парене, зачервяване и секретиране на окото. Важно е да посетите очен лекар, ако изпитвате тези симптоми.  Оказа се, че консервантът, наречен thimerosal, причинява такива проблеми на 10% от пациентите, поради което повечето марки не го използват в днешно време. Разтворите без този консервант thimerosal обикновено имат индикация на опаковките „за чувствителни очи”.
Обаче, хората имат негативни реакции и от други съставки-консерванти в разтворите, което също налага преминаване към използването на разтвори за чувствителни очи, без консерванти, например натурални. Някои от тези разтвори за чувствителни очи  се наричат с „изчезващи” консерванти, тъй като те се изпаряват, изчезват преди разтворът да попадне в окото. Hydrogen peroxide например е консервант, но неутрализиращата стъпка в Hydrogen peroxide дезинфекцията го прави щадящ и „приятелски” за очите.
Други продукти са изцяло освободени от консерванти, но са с по-кратък срок на ползване. Неаерозолните консерванти-свободни от физиологичен разтвор например, са със срок на годност около 2 седмици след отваряне.
Какво е най-популярно? Лесно за използване
В днешно време, повечето хора избягват използването на отделни разтвори, таблети и течности за лещите си. Предпочитат се мултифункционалните разтвори за почистване, дезинфекциране и изплакване. Ако все пак се изпитва някакъв дискомфорт или неудовлетворение се търсят и други продуктови алтернативи. Натуралните продукти придобиват все по-голяма известност и положителна потребителска оценка.
Марките и продуктите – да се доверяваме ли и доколко?
Може би знаете, че много от продуктите-разтвори, контактни лещи, цветни лещи и капки за очи даже, се предлагат от определени фирми под някаква марка, но те не са произведени от тези компании, а само брандиране от тях с техни имена. Те обикновено са по-евтини от марковите оригинални продукти. Дали да ги използвате? Тези продукти са безопасни и одобрени за употреба щом вече се предлагат. Но има потенциални проблеми. Почти винаги тези марки продукти са произведени от по-стари технологични материали (при лещите това е например т.н. материал ХЕММА), което няма как да ви предложи същото качество като на по-новите продукти.
Но има и по-голям проблем: Както знаете, не бива да сменяте продуктите си без консултация с очен лекар или контактолог, за да сте сигурни, че новият продукт ще е подходящ за вас и съвместим с контактните ви лещи. Тези марки обикновени са съвсем непознати и не обследвани от лекарите. Също така, следващия път, когато купувате от същата марка не е сигурно, че продуктът ще е същият! Ако компанията, която го предлага, е сменила доставчика, продуктът няма как да е същият, ще е същата само марката! Продуктът може вече да не е подходящ за вашите очи или контактни лещи.

Какво трябва да знаем за грижата за контактните лещи
След като вече веднъж сте избрали кой продукт ще ползвате, можете да го обсъдите с вашия очен лекар или оптик. Не сменяйте марките на продуктите, ако не сте сигурни, че новите продукти са по-добри и сте се уверили в това, благодарение на правилни и обективни съвети. Също и че те ще са съвместими както с контактните лещи, така и безопасни за очите ви.
Независимо какъв режим относно грижа за контактните лещи ползвате или марка, запомнете:
? Никога не докосвайте отвора на флакона, тъй като можете да замърсите разтвора.
? Избягвайте да изплаквате контактните лещи и аксесоари с вода от чешмата, тъй като това може да пренесе микроорганизми, наречени Acanthamoeba, които причиняват сериозни очни инфекции. Процедурите при обикновената дезинфекция на контактните лещи убива Acanthamoeba, но те не убиват кистите.
? Не забравяйте да почиствате аксесоарите за контактни лещи добре (контейнери, почистващи и дезинфекциращи средства, ензимни почистващи съдове и други).
? Контейнерите за контактни лещи трябва да бъдат изплаквани с преварена вода и да бъдат сухи и почистени, когато не ги ползвате.
? Сменяйте с нов контейнера за лещи веднъж месечно, за да предотвратите риска от инфекции.

Най-важното, почиствайте и дезинфекцирайте вашите контактни лещи веднъж дневно (тези с удължен срок на носене трябва да бъдат почиствани и дезинфекцирани когато ги сваляте, докато не измине срока им на ползване). Така не само вашите очи ще бъдат по-защитени и здрави, но и контактните лещи ще са по-комфортни при носене.

06 август 2009 ~ 0 Comments

Капки за очи – част 2

Предложение за успешно премахване на протеинови наноси Options Multi.

Options_Multi_allМногофункционалният разтвор поддържа контактните лещи по-лесно от всякога.
Докато почиствате лещите, някои протеинови наноси се отстраняват, но това може също така да промени структурата на лещите и да ги направи некомфортни. Ето защо колкото по-дълго носите лещите преди да ги замените с други, толкова повече ще се нуждаят те от премахване на протеиновите наноси.
Примерно, ако вие ползвате еднодневни лещи не се нуждаете от почистващи разтвори, но ако ползвате лещи, които са с период на подмяна от 3, 6 или 12 месеца, вие задължително се нуждаете от разтвори, които премахват ефективно протеиновите наноси. Разтворите за премахване на протеините съдържат почистващи ензими и течност, премахваща протеините.

Възпалени и сухи очи. Използвайте задължително капки за очи, за да овлажнявате очите и лещите си.
Има много подходящи предложения от натуралната линия на Omisan.

OftyllaCamomilaНапример Oftylla Camomila с лайка
Чувствителни и алергични очи. Един малък процент от потребителите на контактни лещи имат очна алергия към химикалите в някои разтвори за лещи и капки за очи. Ако и вие сте сред тях, трябва задължително да ползвате натурални, щадящи окото продукти. На тези продукти обикновено има индикация, че те са за чувствителни очи и са без консерванти.
Можете да разгледате отново натуралните капки и разтвори в Lenses.bg.

Вижте също и Sodyal с хилуронова киселина и Натуралният разтвор Oftyll Monogreen

Капките за очи: Oftyll CalendulaOftyllSodyal

Продуктите: Почистващи, Овлажняващи, Изплакващи и Дезинфекциращи разтвори и капки за очи

Saline solution физиологичен серум. Той се служи за изплакването и съхраняването на контактните лещи. Също така можете да го използвате и с ензимни почистващи таблети или с почистващи/дезинфекциращи средства. Никога не използвайте физиологичен серум за почистване и дезинфекция.Sodyal_367x638 Ежедневния разтвор е за почистване на вашите контактни лещи. Слагате няколко капки в дланта на ръката си и внимателно разтърквате лещата за около 20 секунди от двете страни. Използвайте други продукти за изплакване и дезинфекциране.
Мултифункционалният разтвор служи за почистване, изплакване, дезинфекциране и съхраняване на контактните лещи. Почистете лещите като с ежедневния разтвор, след това ги изплакнете (колкото е необходимо) и ги дезинфекцирайте – всичко това с един единствен разтвор. Можете да изплакнете лещите два пъти, след това да ги поставите в чист контейнер със същия разтвор, за да ги почистите и дезинфекцирате. Когато сте готови да поставите лещите, изплакнете ги отново с разтвора. Когато използвате мултифункционален разтвор, не са ви необходими други продукти.

Многофункционален натурален разтвор

Oftyll MonoGreen

Oftyll

Вижте също и Cy Clean разтвор със

специална кошничка за по-добро почистване на лещите

CyClean

Разтворите с Hydrogen peroxide могат да помогнат на потребителите, които са чувствителни към консервантите в мултифункционалните разтвори.

Hydrogen peroxide физиологичен разтвор служи за почистване, дезинфекциране, изплакване и съхраняване на контактни лещи. С този разтвор, вие поставяте контактните лещи в кошничка пълна с разтвора и я завъртате докато лещите са вътре и по този начин ги изплаквате, почиствате и дезинфекцирате.
Някои контейнери за лещи за Hydrogen peroxide физиологичен разтвор имат неутрализатор (който превръща hydrogen peroxide във вода, така че да не ви щипе на очите). Но при други е необходимо да добавите неутрализиращи таблети.
Изплакнете лещите (с друг продукт) преди да ги ползвате.

Почистващи/Дезинфекциращи средства. Те почистват и дезинфекцират контактните лещи. В зависимост от разработката на разтвора, почистването се съпровожда с ultrasonic вълни или със subsonic възбуждане, докато дезинфекцирането се осъществява чрез мултифункционален разтвор или UV лъчи.
Инструкциите за използване на разтворите се различават малко. Основно, вие първо изплаквате лещите, като използвате директно физиологичен разтвор или мултифункционален разтвор. Някои марки разтвори препоръчват да търкате лещите, но при повечето това не е необходимо. След това, поставяте лещите в контейнера за лещи и го пълните със същия вид разтвор. Затваряте контейнера и така вие ще почистите и дезинфекцирате лещите.

Продуктите: За премахване на протеинови наноси, Капки за очи и Опции за чувствителни очи
Ензимното почистване отстранява протеините от контактните лещи, обикновено на седмична база. Използват се таблети с физиологичен разтвор (saline solution), мултифункционален разтвор или hydrogen peroxide разтвор. Преди да се използва ензимното почистване, трябва да почистите и изплакнете лещите като използвате други продукти. Напълнете контейнера с разтвора, след това сложете ензимната таблета във всяко от отделенията за лещи. Изчакайте докато се разтвори таблетката и сложете лещите вътре. Оставете ги за известно време, около 15 минути.
След това, дезинфекцирайте с друг продукт ако е необходимо.
Ежедневно премахване на протеините също отстранява протеините от лещите, но то е под формата на течност и можете да го използвате ежедневно, когато дезинфекцирате лещите с мултифункционален разтвор.
Преди да използвате средства за премахване на протеините, трябва да почистите и изплакнете лещите с други продукти. Напълнете добре и двете отделения на контейнера с мултифункционален разтвор, след това прибавете от ежедневния разтвор (течност) за

clean_drops

отстраняване на протеините към всяко отделение. Дезинфекцирайте контактните лещи, ако е необходимо.

Ако чувствате очите си сухи е необходимо да овлажнявате по-често контактните лещи с лубрикиращи капки.
Нашето предложение Clean Drops

Капките за контактни лещи и очи служат за лубрикиране на очите и овлажняване на контактните лещи. Трябва да сте сигурни, че избирате и ползвате марка, която е подходяща и пази не само за очите ви, но и контактните лещи. Капките за очи, които не са за контактни лещи могат временно да променят комфорта на лещите или да ги обезцветят.


http://lenses.bg/sodyal-hyaluronate-10ml

03 август 2009 ~ 0 Comments

Контактните лещи, разтворите и капките за очи – една цяла система

Ако обърнете внимание в оптиките, онлайн магазините, офталмологичните кабинети и аптеките, ще забележите без съмнение колко много разтвори за контактни лещи, капки за очи и други почистващи продукти се предлагат. Това не е случайно! Този факт просто ви напомня, че грижата за вашите контактни лещи и очи е изключително важна. В противен случай рискувате да се сдобиете с множество очни инфекции, включително и такива, които водят до слепота.
Всъщност, почистването и грижата за контактните лещи е много лесна и безпроблемна. Разтворите за поддръжка на контактни лещи във флакони (бутилки) позволяват правилно и бързо почистване на лещите. С тях почистването на лещите е по-евтино и не създава проблеми, както се случваше преди години.
Преди да започнете с поддържането на контактните лещи е добре да знаете, че някои продукти не са съвместими с определени контактни лещи. Използвайки несъвместими разтвори, можете да разрушите вашите контактни лещи или да нараните очите си.
За да придобият смисъл всички тези флакони, шишенца и бутилки за вас, е добре да знаете стъпките, които следва да направите при грижата за контактните лещи.
Особено важно е да следвате напътствията за безопасно напасване на меките контактни лещи, за да избегнете сериозни гъбични инфекции например.

Основите на грижата за меки контактни лещи: Почистване, Изплакване и Дезинфекциране
? Преди да докосвате контактните лещи, винаги измивайте ръцете си с мек сапун и ги подсушавайте с кърпа, която не оставя по ръцете ви власинки.
? Слагайте или сваляйте контактните лещи в същия ред (лявата, после дясната или обратно), за да предотвратите объркването на лещите – лява с дясна.
? Почиствайте, изплаквайте и дезинфекцирайте контактните лещи, когато ги сваляте, спазвайки инструкциите както са описани.
? Дръжте затворени флаконите на разтворите за контактни лещи, когато не ги използвате.
? Почиствайте контейнера за контактни лещи веднъж дневно.
? Подменяйте контейнера за контактни лещи веднъж на три месеца.
? Сваляйте контактните лещи преди плуване.
? Не позволявате на сапун, козметика или други субстанции да влизат в контакт с контактните лещи.
? Не пипате отвора на флакона на разтвора за контактни лещи.
? Не разреждайте или добавяйте допълнителен разтвор към стар разтвор в контейнера за контактни лещи.
? Не носете лещите за по-дълъг период от колкото ви е препоръчал вашият очен специалист.
? Не използвате разтвора след срока, посочен на флакона.

Отвъд Почистването, Изплакването и Дезинфекцирането
Протеинови наноси. В зависимост от вида на контактните лещи, които използвате и колко протеини отлагат на контактните лещи вашите очи, вашият контактолог може да ви препоръча да ползвате разтвор, който ефективно премахва протеиновите наноси.


30 юли 2009 ~ 0 Comments

Цветните лещи – изключително популярни

eyelash_extensionsЯсно е, че цветните контактни лещи са добро решение за тези, които желаят промяна и не се страхуват да експериментират. За щастие, предлагат се в най-различни варианти – без диоптър, но също и с диоптър за хора с необходимост от зрителна корекция – за късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Материалите, от които се изработват цветните лещи се променят и стават все по-добри. Има дишащи лещи, предлагащи изключително здраве и комфорт за очите. Режимът на носене също е различен – от еднодневни, едномесечни, тримесечни, шестмесечни и едногодишни. Тук е мястото да отбележим, че колкото една леща е с по-кратък период на носене, толкова тя е по-хигиенична и здравословна. Тенденциите в световен мащаб са към потребление на контактни лещи с по-кратък срок на носене. Лещите с по-дълъг период на носене, за или над 3 месеца, се произвеждат от по-стар като поколение материал т.н. ХЕММА, те не са толкова комфортни за очите.

Дизайнът на лещите също е от голямо значение. Асферичните лещи по принцип предоставят по-добро зрително качество. Добре е да се изберат лещи с водно съдържание от 55%.

Благодарение на новите материали, които са биосъвместими, очите по-лесно приемат лещите и се адаптират към тях. Разбира се, комфортът е различен при различните марки и производители на лещи.

Цветни лещи могат да се носят от хора, които искат да подчертаят цвета на очите си, тези, които искат напълно да го променят или като трети вариант – тези, които искат деликатно да попроменят цвета на очите си. Можете да увеличите даже цвета на окото без да променяте ириса, като само уплътнявате естествения вид на ириса. Лещите могат да са с трислойно оцветяване, при което се имитира даже и пръстена на ириса. Такива например са Frequency Expressions, които са и с асферичен дизайн.

И да не забравяме и тези, които могат да ползват богата цветна палитра и в същото време да коригират зрителен проблем.

Съвременните цветни лещи са изработени от специални полимери и не случайно са по-скъпи от останалите контактни лещи.

Най-предпочитани и разпространени са цветните лещи, които променят цвета изцяло, например от кафяви очи на сини. Това е мода! Хората вече не се притесняват, че са с цветни лещи и че те се виждат. Напротив, това привлича и се харесва. Възрастова граница също няма – не само млади хора ползват цветни лещи, много хора предпочитат даже да коригират зрителен проблем, но с красиви цветни лещи.

Нека поговорим и за т.н театрални лещи. Те са с дизайнерски фигурални щампи върху лещите. Можете да имате очи на вълк, коте или просто доларчета, зависи какво ви харесва. Ето вижте Crazy лещите.

Какво още обаче трябва да знаем за цветните контактни лещи? Въпреки че те се възприемат повече като моден аксесоар, това в никакъв случай не означава, че можете да ги разменяте с други хора. Това не трябва да се прави, тъй като възможността за пренасяне на зарази, микроби и бактерии е много голяма. Не се препоръчва пробването на едни и същи лещи, както се процедира в много от оптичните магазини. Това даже е забранено! Могат да се ползват за тази цел само еднократни пробни лещи.

Правилното почистване, съхранение и грижи за цветните контактни лещи също е от голямо значение. Ползвайте винаги неагресивни разтвори за контактни лещи, например натурални.

От вида на Oftyll Monogreen.

Разбира се, има и много други почистващи и съхраняващи разтвори за цветни контактни лещи.

Бъдете внимателни и се грижете за вашите цветни контактни лещи, така ще ги ползвате с радост.

Ленсес БГ

30 юли 2009 ~ 11 Comments

Знаем ли достатъчно за контактните лещи?

eye_max

Здравейте,

Предлагаме ви кратко описание на основните въпроси, по които е добре да сте запознати, ако сте от хората, ползващи или желаещи да ползват контактни лещи, цветни лещи или разтвори за лещи.

Какво е контактна леща?

Това е медицинско изделие, произведено от полимер от най-високо качество. Контактната леща ляга на предната изпъкнала част (повърхнина) на окото. Тя пречупва светлинните лъчи, точно както и очилата, по начин, който позволява образите правилно да бъдат фокусирани върху ретината.

Каква е разликата между твърди и меки контактни лещи?

Меките контактни лещи се произвеждат от хидрофилни полимери (пластмаса, обичаща водата). Водното съдържание на тези лещи варира от 38% до 71% и точно то е това, което прави меките лещи гъвкави. Твърдите контактни лещи се произвеждат от хидрофобни пластмаси (PMMA и RGP материали) и поради това не съдържат вода. Въпреки че те са в състояние да предоставят задоволително зрително здраве, те не са толкова комфортни като меките контактни лещи.

Какво е планирана подмяна на лещите?

Планираната подмяна на лещите е пълна програма, касаеща зрителното здраве и контактните лещи, при която контактните лещи се подменят пред определени времеви интервали през годината. Интервалът, през който можете да ползвате контактните лещи, се определя от очния специалист. Това обикновено зависи от избрания вид и марка лещи и от специфичните особености на пациента. Режимът на подмяна обикновено варира от един ден до три месеца.

В Lenses.bg съществуват следните категории в зависимост от режима на подмяна: еднодневни, едномесечни, тримесечни, шестмесечни, едногодишни контактни лещи.

Какво е астигматизъм?

Астигматизмът е една от основните деформации на зрението, която се причинява от неправилната форма на роговицата. Приблизително 45% от всичкипациенти, нуждаещи се от зрителна корекция, имат астигматизъм. Лещите, коригиращи астегматизма се наричан торични. Такива в нашия магазин са: Frequency Toric, Proclear Toric, Pure Vision и други. Качествени торични лещи се произвеждат предимно само от по-напредналите компании за контактни лещи, като световен лидер в тази сфера се смята CooperVision.

Какво е миопия?

Миопията основно се отнася до късогледство. Миопичното око вижда близките обекти много чисто, докато зрението на далеч е замъглено и неясно. Лещите, коригиращи тази деформация са сферични т.е. притежават само сферични стойности.

Такива в Lenses.bg са всички категории извън торичните и мултифокалните.

Какво е хиперметропия?

Хиперметропията е позната и като далекогледство. Хиперметропичното око вижда далечните обекти чисти и ясни, докато обектите на близо са замъглени и неясни.

Такива в Lenses.bg са всички категории извън торичните и мултифокалните. Цветните лещи също са вариант за коригиране на хиперметропия и миопия.

Какво е пресбиопия?

Пресбиопията е състояние на зрението, което се появява на средна възраст, след 40 години.. Това се причинява от загуба на еластичност на определени мускулни влакна на окото, което води до затруднение или даже до невъзможност във фокусирането на обектите на близо. Лещите, коригиращи тази зрителна деформация, се наричат мултифокални. За тях също се отнася правилото, че колкото е по-добра една компания, толкова по-добри мултифокални лещи произвежда тя. Можете да разгледате предлаганите в Lenses.bg лещи в категорията мултифокални.

Каква е разликата между дневно носене и гъвкав режим на носене при конактните лещи?

Дневните лещи се носят през деня и трябва да бъдат сваляни преди сън. Не бъркайте тук обаче режима на подмяна на лещите с еднодневни лещи. Лещите с гъвкав режим на носене са по-тънки или имат по-високо водно съдържание, което позволява повече кислород да достига до окото и съответно по-дълъг период наносене. Те могат да бъдат носени непрекъснато, даже и когато спите, до 7 или 29 нощи. Подходящи ли са тези лещи за Вас е добре да се прецени от очен специалист.

Понастоящем има няколко много добри лещи, подходящи за непрекъснато носене. Повечето продукти на Johnson&Johnson са за непрекъснато носене до 1 или 2 седмици, също и най-актуалната леща от силиконов хидрогел на CooperVision – Biofinity, която предлага най-добрият баланс между водно съдържание и кислородна преносимост и е сертифицирана за едномесечно непрекъснато носене.

Каква е разликата между контактните лещи от типа disposable (разтворими ) и лещи с планирана подмяна?

Disposable меки контактни лещи следва да бъдат носени веднъж и след това изхвърлени (еднодневни лещи), докато лещите с планирана подмяна се предписват за определен период и се подменят регулярно на определени интервали.

Разгледайте категорията Еднодневни лещи.

Еднодневните контактни лещи са изключително подходящи при определени случаи и са много хигиенични, тъй като не изискват поддръжка с разтвори. Просто носите и хвърляте, след което ползвате чисто нов чифт.

Каква е най-подходящата схема за мен?

Вашият очен специалист ще ви предпише най-коректната схема на носене на контактни лещи, базирана на здравето на вашата роговица, вашите предпочитания, начин на живот и типа лещи, които желаете да носите. Доверявайте се и избирайте само познати и наложени в световен мащаб контактни лещи.

Съществуват ли лещи, предназначени за афакия  за планирана подмяна

(състояние на окото след оперативно или травматично отстраняване на лещата на окото)?

Да, и тук предимно големите производители на контактни лещи предлагат такива. Например, американската CooperVision има в своето портфолио Hydrasoft® Toric Options и Sphere Options, също и новите Hydrasoft, разработени специално за афакично око, които са с режим на подмяна от 3 месеца.  Bausch&Lomb, Johnson&Johnson и CibaVision също имат много добри разработки в тази сфера.

Имам лазерна операция на очите. Мога ли да нося контактни лещи и какво трябва да направя?

Вие трябва да говорите с вашия офталмолог относно възможността да носите контактни лещи. Той е най-подходящият човек, който може да ви посъветва дали да носите очила или контактни лещи, базирано на вашите индивидуални нужди.

Планирам да нося торични контактни лещи. Трябва ли задължително да пробвам преди това пробни торични лещи?

При по-старите поколения торични лещи действително се налага предварително пробване и напасване на лещите, след което се поръчват лещите. Вече, при новите поколения торични лещи, това е излишно. Например Freqiency Toric или Proclear Toric на CooperVision не се нуждаят от предварително напасване. Това е благодарение на дизайна им. Предлагат се и лещи, коригиращи и много висок астигматизъм до Cyl. -5.75 – Proclear Toric XR.

Откъде мога да купя желаните от мен контактни лещи?

Контактните лещи са медицински изделия и подлежат на регистрация (уведомяване) в ИАЛ-Изпълнителна агенция по лекарства. Във всички оптични магазини можете да потърсите контактни лещи, както и в онлайн магазините, които са специализирани за продажба на този род продукти. Също така и вашият офталмолог може да ви предостави контактни лещи. Бъдете много внимателни какво ви препоръчват, доколко са професионални съветите, които ви дават и дали човекът, който ви продава лещите е наистина запознат с техните характеристики или просто е заблуден от самите доставчици на лещи.

Трябва да имате в предвид, че светът се контролира от 4 основни компании лидери в производството и разработката на контактни лещи – CooperVision, Bausch&Lomb, Johnson&Johsnon и Ciba Vision – всички те са американски компании.

Надяваме се да сме ви били полезни!

Ленсес БГ